Je bent jong en je zit in coronatijd. En iedereen verwacht van jou dat je flexibel bent en je aanpast aan deze situatie. Je snapt dat de beperkingen nodig zijn om te voorkomen dat de ziekenhuizen de zorg niet meer aankunnen. Je omgeving verwacht dat je flexibel bent en je aan deze situatie aanpast. Je moet maar zien te dealen met het feit dat je niet naar school kunt of een normaal studentenleven kunt leiden. Je leven staat on hold. Jouw generatie heeft het zwaar. Zo simpel is het. Deze situatie duurt te lang en is voorlopig nog niet voorbij. Misschien maak je je zorgen over je opleiding, werk of het risico op een besmetting. Misschien voel je je somber en ervaar je uitzichtloosheid of maak je je zorgen om je dierbaren. Misschien ervaar je een gevoel van out of control zijn, van overgeleverd zijn aan regels en beperkingen waar je niet om hebt gevraagd. Hoe houd je dat vol?

Hieronder een paar tips en feitjes. Doe er je voordeel mee.

  1. Weet dat je niet de enige bent die zich rot voelt.
    Op dit moment ervaren veel van je leeftijdgenoten een gevoel van somberheid. Is het probleem daarmee opgelost? Nee. Maar ik wil je daarmee wel aangeven dat het niet vreemd is dat je je zo voelt. Wat helpt: zeg tegen jezelf dat deze gevoelens er mogen zijn. Dat het rotgevoelens zijn, maar wel gevoelens die verklaarbaar en begrijpelijk zijn. Op het moment dat je je van jezelf niet rot mag voelen, leg je jezelf nog eens extra druk op. 
  2. Houd een vast ritme aan.
    Een vast ritme geeft structuur en houvast. En dat geeft weer rust. Wissel je activiteiten af. Ga minimaal 1x per dag een uur naar buiten: hardlopen, fietsen, wandelen. Door het buitenzijn, bouw je weerstand op, maak je stofjes aan die zorgen dat je je beter gaat voelen en maak je vitamine D aan (versterkt je immuunsysteem).
    Tip: vind je het lastig om alleen naar buiten te gaan? Vraag een vriend of vriendin mee. Maak er een terugkerende afspraak van, bijvoorbeeld 2x in de week op een vaste dag en tijd. Zo kun je jezelf makkelijker motiveren en het is een stuk gezelliger!
  3. Maak van iets gewoons iets bijzonders.
    Een paar ideeën: het avondeten als luxe diner. Kaarsjes aan, leuke kleding, mooie glazen op tafel… Maak er een bijzondere avond van met je huisgenoten. Voelt absoluut anders dan wanneer je je eten gewoon naar binnen werkt. Leuk om in het weekend te doen op een vaste dag. Een ander idee: een vaste spelletjes- of filmavond. Een online festival of optreden. Een online zoektocht naar de ideale vakantiebestemming-voor-straks-als-het-weer-kan, waarbij je meteen kijkt wat er in de omgeving allemaal te doen is. Zoek er een passend muziekje bij om helemaal in de juiste sfeer te komen. Maak er een gezinsactiviteit van en leg jullie ideeën na afloop naast elkaar. Het zijn kleine dingen die de sleur een beetje doorbreken en ze helpen je om deze periode vol te houden.
  4. Praat over je gevoelens of zoek hulp.
    Dat kan zijn met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Het kan via het Centrum voor Jeugd en Gezin. En het kan ook online. Op www.jongerenhulponline.nl vind je verschillende instanties die met je mee kunnen denken. Via chat, telefonisch of via een online (gratis) training. Maak er gebruik van!
  5. Zoek naar de lichtpuntjes in je dag.
    Kies iedere avond drie dingen waar je dankbaar voor bent. Lastig? Ja. Maar het hoeft niet groot te zijn. Het kan een complimentje zijn dat je kreeg. Een lekkere maaltijd. Het feit dat je onder een warme douche kunt. Dingen die misschien vanzelfsprekend lijken, maar niet voor iedereen op deze wereld gelden. Door je focus te leggen op de dingen waar je dankbaar voor bent, voel je je fijner.
  6. Ga uit het denken naar het doen.
    Als je piekert, zit je in je hoofd. Sombere gedachten nemen enorme proporties aan en je draait rond in cirkels. Stop! Ga bewust iets anders doen. Zet letterlijk je lijf in beweging (dansen, lopen, rennen) en haal jezelf uit de piekerstand. Nog een tip: merk je dat je veel en vaak piekert? Spreek dan met jezelf een piekerkwartiertje af. Een vast moment midden op de dag, waarin je al je piekergedachten uitgebreid de ruimte geeft. Komt er op een ander moment een piekergedachte op? Dan zet je de ‘pauzeknop’ aan en spreek je met jezelf af dat je die gedachte het eerstvolgende piekerkwartier weer ruimte en aandacht mag geven. Zo houd je het piekeren binnen de perken.
  7. Wees mild voor jezelf.
    Dit is een pittige tijd. Leg jezelf niet teveel extra druk op en verwacht niet van jezelf dat je topprestaties neerzet, dat gaat nu niet en het hoeft nu niet. Die tijd komt wel weer. Wees lief voor jezelf. Laat je piekergedachten zijn als wolkjes: ze komen en ze gaan. En je hoeft er niets mee…

Ik gun jou en je generatiegenoten dat er snel betere tijden aankomen. Dat je weer onbezorgd kunt afspreken met je vrienden en vriendinnen. Een terrasje kunt pakken en kunt sporten. Weer tiener of student mag zijn. Houd nog even vol met bovenstaande tips in gedachten! En heb je vragen? Of wil je dat ik even met je meedenk? Neem gerust contact op. Mijn gegevens vind je hier: https://www.dezevensprong.eu/praktisch/.