De Sint is weer in het land. Voor de meeste kinderen begint nu een periode vol gezelligheid, met het maken van een verlanglijstje, het zetten van hun schoen, het smullen van knapperige kruidnootjes en het drinken van lekkere warme chocomel. Maar voor veel kinderen is al die gezelligheid tegelijkertijd een beetje veel van het goede. Ze raken van slag, wat zich uit in boze buien, tranen of druk gedrag. Geldt dit voor jouw kind ook? Probeer dan eens met de ogen van je kind te kijken naar hoe deze periode van half november tot eind december eruitziet en realiseer je hoeveel dingen er anders zijn dan normaal. Is het dan gek dat je kind daar last van heeft en erop reageert?

Als ouder ken je je kind en weet je wat hij/zij nodig heeft om zoveel mogelijk in balans te blijven. Wordt jouw kind blij van de feestdagen en merk je geen verandering in gedrag? Ga er dan met elkaar heerlijk van genieten! Zie je dat je kind wel moeite heeft met deze periode? Neem dan je planning voor de komende weken eens door en vraag je af of er activiteiten zijn die je kunt overslaan. Vinden anderen dat raar? Dat mag. Maar als het je kind helpt om deze periode wat relaxter door te komen, is dat ook wat waard. Een paar tips voor de komende weken:

  Bouw extra rustmomenten in.
Geef je kind na een schooldag even de tijd om bij te komen. Zet een kop thee, lees samen een boek of laat je kind naar muziek luisteren.
  Trek de natuur in.
In de natuur komt je kind tot rust en kan hij/zij weer opladen. Rijd naar het bos om samen een hut te bouwen of waai lekker uit aan het strand.
  Nodig de Sint eerder uit.
De periode van de intocht van de Sint tot 5 december is voor sommige kinderen lang. De onzekerheid over welke cadeautjes ze krijgen zorgt bij hen voor spanning die zich steeds verder opbouwt. Misschien is het voor jouw kind wel fijner als de Sint een week eerder komt?
  Kies vaste dagen waarop de schoen gezet mag worden.
Dat zorgt voor duidelijkheid en rust
  Masseer je kind.
Een massage zorgt voor ontspanning. Heeft je kind een vol hoofd? Masseer dan ook de voeten.
  Toon begrip.
Als je je realiseert dat het boze of verdrietige gedrag van je kind voortkomt uit het feit dat alle vaste structuren weg zijn in deze periode, helpt dat om als ouder rustig te reageren.

Misschien kom je zelf nog op een idee? En vraag anders eens aan je kind of hij/zij nog iets kan bedenken. Eigen oplossingen zijn namelijk de mooiste en kinderen zijn vaak heel goed in staat om aan te geven wat ze nodig hebben.

Ik wens jullie ontspannen en fijne feestdagen!