Misschien trek jij een wenkbrauw op als je de titel van dit blog leest en vraag je je verbaasd af: hoezo? Natuurlijk zijn de feestdagen een feest voor mijn kind! Stop dan vooral met lezen. Maar misschien word je getriggerd door deze titel. Omdat je jezelf erin herkent. Omdat jouw kind best moeite heeft met deze periode waarin alles anders is dan anders. De intocht van de Sint, zijn bezoekjes in het land, de voorbereidingen voor Kerst en Oud en Nieuw: allemaal dingen die anders zijn dan normaal. Situaties die zorgen voor spanning, overprikkeling, boze buien, het verdwijnen van het vaste ritme, drukke klasgenootjes en vermoeidheid bij je kind.

Jij kent je kind.

Als ouder ken jij je kind en weet je wat hij of zij nodig heeft om zoveel mogelijk in balans te blijven in de periode rond de feestdagen. Is jouw kind gebaat bij een vaste structuur en voldoende slaap? Dan is het handig om je planning voor de komende weken eens onder de loep te nemen. Zijn er activiteiten die je kunt overslaan? Is het nodig dat je kind zijn schoen zet bij de supermarkt én sinterklaas viert op de BSO, de sportvereniging, jouw werk, bij jou thuis én bij opa en oma? Maak keuzes. Beperk de activiteiten. En laat je niet beïnvloeden door wat anderen daarvan vinden, maar houd het belang van je kind voor ogen.

Ontspannen feestdagen.

De feestdagen: een feest voor je kind? Dat is best een uitdaging, eerlijk is eerlijk. En dat het helemaal lukt, kan ik je niet garanderen. Wat wel zeker is: je kunt veel doen om deze periode wat minder spannend te maken. Zodat je de boze buien, de overprikkeling en de vermoeidheid bij je kind vermindert. Daarom deze 7 tips:

  Bouw extra momenten in om bij te komen.
Bouw na een schooldag een rustmoment in. Zo kan je kind ‘resetten’. Zet een kop thee, lees samen een boek of laat je kind naar muziek luisteren. 
  Trek de natuur in.
De natuur zorgt ervoor dat je kind oplaadt. Rijd naar het bos om samen een hut te bouwen of waai lekker uit aan het strand.
  Nodig de Sint eerder uit.
De periode van de intocht van de Sint tot 5 december is voor sommige kinderen lang en de onzekerheid over welke cadeautjes ze krijgen zorgt bij hen voor spanning die zich steeds verder opbouwt. Misschien is het voor jouw kind wel fijner als de Sint een week eerder komt?
  Schoen zetten? Alleen op vaste dagen. 
Duidelijkheid en voorspelbaarheid zorgen voor rust bij je kind.
  Masseer je kind.
Een massage zorgt voor ontspanning. Heeft je kind een vol hoofd? Masseer dan ook de voeten.
  Toon begrip.
Het verdrietige of boze gedrag komt voort uit overprikkeling. Niet uit onwil. Als je je dat realiseert, is het makkelijker om je kind te (onder)steunen tijdens een huilbui of woedeaanval.
 Ga in gesprek.
Een kind kan vaak heel goed aangeven wat hij of zij nodig heeft. Kies een rustig moment en laat je kind zelf oplossingen bedenken die hem of haar helpen om deze drukke tijd zo ontspannen mogelijk door te komen.

Vragen of tips?

Heb je vragen? Of heb je zelf nog tips? Neem gerust contact op. Mijn gegevens vind je hier. Ik wens jou en je kind fijne en zo ontspannen mogelijke feestdagen!