Het nieuwe schooljaar gaat van start. Een spannend moment voor je kind, maar extra spannend als jouw zoon of dochter dit jaar naar de brugklas gaat. Want hoe vind je je weg in dat grote gebouw? Hoe maak je vrienden? Hoe gaat het je lukken om al dat huiswerk op tijd af te krijgen? Heb je wel de juiste spullen bij je? Lukt het je wel om snel genoeg van lokaal te wisselen?
Allemaal vragen die ongetwijfeld door het hoofd van je kind gaan. Vragen die misschien zorgen voor onrust, boosheid, somberheid, buikpijn of hoofdpijn. Je kind kan jouw steun en aanwezigheid in deze nieuwe situatie goed gebruiken. Daarom hieronder 5 tips voor als je kind in de brugklas start.

  1. Je mág dit spannend vinden.
    Met dit simpele zinnetje erken je de gevoelens van onzekerheid bij je kind. Die erkenning is belangrijk en geeft rust. Leg je kind uit dat het normaal is dat hij spanning ervaart en dat het vreemder zou zijn als hij de overgang naar zijn nieuwe school niet spannend zou vinden. Vertel hem ook dat zijn klasgenoten hetzelfde gevoel zullen hebben.
  2. Zeg niet dat het goed komt.
    Niet meteen tenminste. Dat klinkt vreemd, omdat je eerste reactie als ouder is om je kind gerust te stellen. Alleen komt die boodschap waarschijnlijk niet aan en voelt je kind zich vooral onbegrepen en niet gehoord. Wat kun je beter doen? Vragen stellen. Vraag je kind waar hij tegenop ziet. Luister naar wat hij vertelt. Vraag hem wat hij kan doen als zo’n situatie zich voordoet. Als je kind zélf oplossingen bedenkt, zijn die ontzettend krachtig en blijven ze zo veel beter hangen dan wanneer jij ze aanreikt. Lukt het hem niet om oplossingen te bedenken? Dan help je hem natuurlijk. En kun je daarbij humor inzetten? Doen. Samen lachen werkt enorm relativerend en ontspannend.
  3. Waarmee kan ik je helpen?
    Door deze vraag te stellen als je kind in de brugklas start, leg je de regie bij je kind. Misschien vindt hij het fijn als je meekijkt of hij al zijn spullen compleet heeft. Misschien wil hij graag dat je thuis bent als hij de eerste dagen uit school komt. Of misschien komt hij met iets heel anders. Door je kind de regie te geven, laat je hem voelen en zien dat je vertrouwen in hem hebt. En dat geeft een enorme boost aan de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen.
  4. Leer je kind in zijn buik te ademen. 
    In een stresssituatie zal je kind vanzelf hoog gaan ademen. Hierdoor stijgen de bloeddruk, de hartslag en het cortisolgehalte (het stresshormoon) en neemt de spanning nog meer toe. Je kunt je kind leren om zichzelf tot rust te brengen door de buikademhaling toe te passen. Op internet staan verschillende filmpjes die uitleggen hoe dit werkt. 
  5. Zorg dat je kind uitgerust is.
    Een tip die zo voor de hand ligt, dat je hem misschien vergeet. Maar wel een belangrijke. Is je kind uitgerust, dan is hij in balans en voelt hij zich fijn. En precies dat kan hij goed gebruiken bij de start op zijn nieuwe school.

De eerste weken op een nieuwe school zijn een uitdaging en kosten veel energie. Daarnaast zit je kind in de puberteit, een periode die sowieso veel van hem vraagt en onzekerheden met zich meebrengt. Heb daar als ouder begrip voor. Houd je kind vanaf de zijlijn in de gaten. Vraag af en toe wat er al goed gaat en wat hij nog lastig vindt. En breng de mentor op de hoogte als je het gevoel hebt dat je kind niet lekker in zijn vel zit. De mentor ziet je kind in de klas en kan een oogje in het zeil houden of stappen ondernemen. Kan je kind wat extra hulp gebruiken om sterker of weerbaarder te worden? Neem dan even contact met me op. Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden die bij jullie passen. Mijn contactgegevens vind je hier: https://www.dezevensprong.eu/praktisch/.