Vanuit de verte roept een man je toe terwijl zijn loslopende hond in volle vaart op je af dendert. ‘Hij doet niks hoor!’…

Je hebt met je vriendjes afgesproken in het park. Ze vonden het leuk als je kwam. En hoewel je bang bent voor honden, wilde je toch wel graag spelen. Dus ging je. Want in dat park mochten honden tenslotte niet loslopen. De hond staat inmiddels vrolijk kwispelend vlak naast je. En inderdaad, hij doet niks. Maar jij? Je hartslag en bloeddruk zijn torenhoog. Je staat verstijfd en kan alleen maar staren naar de hond. Het kleine beetje vertrouwen dat je nog had, is weg. En de volgende keer blijf je thuis. Voor jou geen speelafspraken meer in het park… Naar school wil je alleen nog als je met de auto gebracht wordt. En dat vriendinnetje met die hond kan alleen nog bij jou thuis komen. Zonder hond. Er is geen denken aan dat jij nog bij haar gaat spelen.

Herken je dit?
Een verhaal als dit hoor ik geregeld in mijn praktijk. Helaas. Want situaties als deze laten zien dat sommige hondeneigenaren hun hond slecht kennen of onder appèl hebben én (soms onbedoeld) over de grenzen van anderen heen gaan. Een kind moet lekker met vriendjes buiten kunnen spelen zonder angst. De route naar school moet veilig voelen. Een hondeneigenaar heeft daar een belangrijke rol in door de hond aan te lijnen op plaatsen waar anderen zijn. Zo’n simpele actie kan voor een kind het verschil maken tussen een gezonde ontwikkeling in het contact met leeftijdgenoten of het vermijden van sociale contacten uit angst een hond tegen te komen.

In gesprek
Als ik de kans krijg, zal ik met zo’n ‘hij doet niks hoor!’-hondeneigenaar in gesprek gaan. Misschien realiseert hij zich simpelweg niet hoe groot iemands angst voor honden kan zijn. Helaas zullen er ook altijd mensen zijn die geen boodschap hebben aan de angst van een ander.

Tips voor je kind
Daarom deze 3 tips voor je kind (en voor jou) voor als er tóch een loslopende hond op hem of haar afkomt:

  1. Sta stil
    De natuurlijke reactie is vaak om weg te rennen van de hond. Niet doen. De hond kan dit verkeerd interpreteren, vanuit zijn ‘hondentaal’ of instinct. Beter kan je kind stil staan, een beetje weggedraaid van de hond, de armen gekruist tegen de borst. Op deze manier laat je kind de hond zien dat er niets te spelen of te jagen valt. De hond zal snel op zoek gaan naar een andere activiteit.
  2. Kijk langs de hond
    Een hond ervaart direct, starend oogcontact als een bedreiging. En wat doe je als mens wanneer je een hond eng vindt? Juist. Je blijft naar hem kijken zodat je hem goed in de gaten kunt houden. Niet handig dus. Beter kun je je kind leren rustig langs de hond te kijken, zodat er geen direct oogcontact is, maar je kind de hond wel een beetje in de gaten kan houden.
  3. Adem in je buik
    In een stresssituatie ga je vanzelf ‘hoog’ ademen. Oefen met je kind iedere avond voor het slapengaan de buikademhaling. Op internet staan verschillende filmpjes die de techniek uitleggen. Komt je kind een (loslopende) hond tegen? Dan helpt de buikademhaling om de paniek bij je kind te verminderen en de hartslag, de bloeddruk en de stresshormonen weer omlaag te brengen.

Is dit voldoende?
Kan je kind met deze tips voldoende uit de voeten? Ik hoop het oprecht! Ik gun ieder kind een route naar school of een buitenspeelplek die veilig en ontspannen voelt. Maar merk je dat je kind dit soort plaatsen desondanks vermijdt of niet meer bij bepaalde vriendjes durft te spelen en kom je er samen niet uit? Neem dan gerust even vrijblijvend contact met me op. Samen kijken we wat voor jullie de meest passende oplossing is. Op mijn pagina https://www.dezevensprong.eu/aanbod/ lees je meer over wat ik voor jullie kan betekenen als het gaat om angst voor honden.